Hoofdstuk 9 - Wat er allemaal komt kijken bij een Zomerfeest

20-10-2019

Er heerst een vrolijke spanning op de Heuvel. Het jaarlijkse zomerfeest staat voor de deur en de voorbereidingen zijn in volle gang. De bewoners kijken het hele jaar uit naar dit feest, waarmee de langste dag van het jaar wordt gevierd. De zomer is een fijne tijd op de Heuvel. De zon schijnt de hele dag en zorgt voor aangenaam warme dagen. Bloemen bloeien volop en zorgen voor heerlijke zoete honing in overvloed. De fruitbomen hangen vol met lekkere vruchten. Kruisbessen, radijs, rabarber en veldsla; het ligt voor het oprapen. Voedsel is er genoeg. En voor het feest doet iedereen zijn best om van al dat lekkers een bijzonder feestgerecht te maken. Uit deze gerechten zal namelijk door een speciale jury van fijnproevers tijdens het feest de "zomer traktatie van het jaar" worden gekozen. Nou, die titel wil iedereen wel verdienen! En daarom komen er uit het huis van Moeder Olifant al een paar dagen de heerlijkste geuren. Buddy, onze planten- en bloemenkenner bij uitstek, is bezig met de voorbereidingen voor een lekkere, maar zeker ook gezonde salade. En ook Sem is als het om eten gaat in zijn element. Omdat hij voedsel van de grond, maar ook hoog in de bomen kan verzamelen heeft hij aan ingrediënten geen gebrek. Dat maakt kiezen voor hem wel moeilijk. De afgelopen dagen is hij bezig geweest met het verzamelen van kersen, bosbessen en bramen. Hij heeft zijn zinnen gezet op een heerlijke zoete vruchtentaart. Van de door hem verzamelde vruchten zal hij een overheerlijke jam gaan maken. Met een klein beetje zelfgemaakte perenwijn zal hij de taart overgieten. Voor het taartdeeg heeft hij de amandelen in gedachte, die nu rijpen hoog in de amandelbomen achterin het bos. Ze groeien in het gebied, waar ook de hoge kale boom met het nest van Sluw erin staat. Maar van Sluw is hij niet bang, houdt Sem zichzelf voor. En met een tas op zijn rug gaat hij slingerend door de bomen op weg.

Bij een feest hoort natuurlijk ook vrolijke muziek. Een groepje dieren met muzikaal talent heeft zich verzameld en is bezig met repetities. Speciale gast in het dierenorkest zal kleine Naya zijn. Zij is de laatste tijd een beetje in gewicht aangekomen en ziet er nu echt als een gezond jong olifantje uit. Haar bloemenstengel hulpmiddel gebruikt ze nog steeds om te eten , maar ze voelt dat haar slurf steeds sterker wordt. Om muziek te kunnen maken gebruikt ze een speciaal fluitje dat ze aansluit op het uiteinde van de bloemenstengel. Door harder of zachter te blazen en haar slurf in verschillende standen te houden kan ze heel veel verschillende tonen fluiten. Ze heeft de laatste tijd hard geoefend. En haar muziek is echt prachtig. Dieren die het horen blijven als betoverd staan luisteren. Samen met Moeder Olifant heeft Buddy een prachtige bloemenjurk voor haar optreden ontworpen en gemaakt. Naya zal hierin zeker de show gaan stelen. TumTum en Rana zijn bezig met de aankleding van de plek, waar het feest zal gaan plaatsvinden. 

Traditiegetrouw zal de feestlocatie de plek bij het meer zijn, met uitzicht op de regenboog. Dit is van zichzelf al een hele mooie plek natuurlijk. De grond is er zacht, door het mos dat er groeit. Op de platte stenen bij het water kan gedanst worden. Rana heeft stevige rietstengels verzameld en rondom de stenen in de grond gestoken. Tussen de rietstengels heeft hij touwen in boogjes opgehangen. Tijdens het feest zullen vuurvliegjes op deze touwen plaatsnemen en zorgen voor een toverachtig licht op en rondom de dansvloer. Nu is hij bezig om grote waterlelie bladeren naar het midden van het meer te brengen. Daar bindt hij ze aan elkaar vast en zo vormen ze een podium midden op het meer. Op dit podium zullen verschillende muzikanten speciale optredens verzorgen. Ook Naya zal op dit podium te zien zijn. De vuurvliegjes verzorgen hierbij een lichtshow. 's Avonds en 's Nachts zijn de vuurvliegjes volop bezig met repeteren. Dit ziet er zo sprookjesachtig uit, dat sommige dieren de wekker zetten om een stukje van deze repetities te kunnen meemaken. TumTum doet ook mee met de voorbereidingen. Hij is druk bezig om in tientallen emmertjes rozenblaadjes te verzamelen. Deze zorgen voor een heerlijke geur op de feestlocatie, maar zullen tijdens het feest ook op bijzondere momenten als confetti gebruikt worden. Op aanwijzing van TumTum heeft Buddy vlak achter de boomstambank van grote takken een bar gemaakt. Deze is voorzien van een dak van bladeren. Bij de bar kunnen de bewoners tijdens het feest lekkere drankjes en hapjes halen.

Zo is iedereen druk bezig om van het komende Zomerfeest een groot succes te maken. Iedereen? Nee, Sluw niet. Sluw zit op zijn nest bovenin een torenhoge dode boom. Deze boom staat in het midden van een open kale vlakte achter het bos. Vanaf zijn nest kijkt hij uit over de heuvel, het bos en het meer. Hij ziet wel, hoe erg de bewoners hun best doen. Hij merkt wel, hoe zeer ze naar het feest uitkijken. En hij weet dat Buddy dit jaar een grote rol speelt bij alle voorbereidingen. "Vervelende indringer", mompelt Sluw boos, "uitslover, bloemenbeer, bah!". En dan ziet hij de bomen aan de rand van het bos ineens in beweging komen. Iemand springt daar van tak tot tak.